Βουβωνοκήλη

0b2c0f4f7276d5cab9ebf370bc3a4b57

Βουβωνοκήλη ονομάζουμε την πρόπτωση ενδοκοιλιακού οργάνου μέσα από τον βουβωνικό πόρο. Είναι η πιο συχνή σε εμφάνιση κήλη και αποτελεί το 75% του συνόλου των κηλών.

HER1

Είναι πιο συχνή στους άνδρες, περίπου 80 %. Χωρίζεται σε λοξή και ευθεία, αναλόγως του σημείου του βουβωνικού πόρου από το οποίο εξέρχεται η κήλη. Η διάκριση μεταξύ ευθείας και λοξής βουβωνοκήλης, έχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον αφού η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι η ίδια.

inguinal-herniaaimages

Η βουβωνοκήλη, πρέπει να χειρουργείται γιατί προκαλεί πόνο, δυσφορία, αίσθημα βάρους στην βουβωνική περιοχή αλλά κυρίως γιατί αν αφεθεί, μπορεί να περισφιχθεί, δηλαδή το προπίπτων σπλάγχνο να στραγγαλισθεί μέσα στην κήλη με δυνητικά άσχημα αποτελέσματα ακόμη και για την ζωή του ασθενούς.

images (1)

Σήμερα με την χρήση μοντέρνων πλεγμάτων, υψηλής τεχνολογίας, η χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης (no tense technique), είναι γρήγορη, ασφαλής, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο, άμεση επάνοδο στις καθημερινές ασχολίες και πολύ μικρό ποσοστό υποτροπών