Τι είναι βουβωνοκήλη;
Βουβωνοκήλη είναι η πρόπτωση περιεχομένου της κοιλιακής κοιλότητας (συνηθέστερα έντερο ή λίπος) δια του βουβωνικού πόρου. Μία βουβωνοκήλη μπορεί να είναι είτε ένα μικρό ογκίδιο ακόμη και μία μεγαλύτερη μάζα. Η δημιουργία κήλης στην βουβωνική χώρα είναι πιθανό να γίνει πολύ επώδυνη. Είναι η πιο συχνή σε εμφάνιση κήλη και αποτελεί το 75% του συνόλου των κηλών. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις ξεπερνούν τις 15.000.000 ετησίως στις δυτικές χώρες.
Είναι πιο συχνή στους άνδρες, σε ποσοστό περίπου 80 %. Χωρίζεται σε λοξή και ευθεία, αναλόγως του σημείου του βουβωνικού πόρου από το οποίο εξέρχεται η κήλη. Η διάκριση μεταξύ ευθείας και λοξής βουβωνοκήλης, έχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον αφού η χειρουργική τους αντιμετώπιση είναι η ίδια.
Ποια είναι τα αίτια της βουβωνοκήλης;
Τα αίτια της βουβωνοκήλης ποικίλουν αλλά στο σύνολό τους οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της πίεσης στην κοιλιακή χώρα. Τα αίτια μπορεί να οφείλονται στην κληρονομικότητα αλλά και σε επίκτητους παράγοντες.
Ανατομικές διαταραχές:
- Ασθενές ή ευρύ έσω στόμιο βουβωνικού πόρου.
Δομικές διαταραχές:
- Διαταραχή σύνθεσης ή αποδόμησης του κολλαγόνου του συνδετικού ιστού
Καταστάσεις που συμβάλλουν στην αύξηση της βουβωνοκήλης:
- Παχυσαρκία ή απότομη απώλεια βάρους.
- Χρόνια βρογχίτιδα.
- Δυσκοιλιότητα.
- Έντονη χειρωνακτική εργασία και άρση μεγάλων βαρών.
- Το κάπνισμα, φθείροντας και αποδυναμώνοντας τους ιστούς.
- Η ηλικία, καθώς η βουβωνοκήλη είναι συχνότερη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
- Η έλλειψη φυσικής άσκησης.
- Γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη.
Τύποι βουβωνοκήλης
Απλή ή ανατασσόμενη κήλη: Όταν επανέρχεται εντός της κοιλιάς και μπορεί να είναι ασυμπτωματική.
Μη ανατασσόμενη κήλη: Χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης και συνήθως πρόκειται για χρόνιες ή μεγάλες σε μέγεθος κήλες που προκαλούν δυσφορία και κολικούς.
Αποφραγμένη κήλη: Δημιουργία ειλεού που θα καθίσταται επικίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.
Περισφιγμένη κήλη: Όταν σε μία μη ανατασσόμενη κήλη παρεμποδίζεται η αιμάτωση του προπίπτοντος οργάνου και ο ασθενής κινδυνεύει σε 5-8 ώρες να πάθει γάγγραινα ή περιτονίτιδα.
Συμπτώματα της βουβωνοκήλης:
Τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης διαφέρουν αναλόγως τη θέση της και τη μορφή της. Στη βουβωνική χώρα, δημιουργείται ένα εξόγκωμα το οποίο προκαλεί στον ασθενή ένα αίσθημα βάρους ή και πόνου. Την παρουσία μικρού ογκιδίου ακολουθεί το μυϊκό άλγος και η καυστική αίσθηση που προκαλούνται από τη μυϊκή απόσχιση.
Η διόγκωση του σημείου στη βουβωνική περιοχή προκαλεί πόνο που σταδιακά επιδεινώνεται με την ενδοκοιλιακή πίεση και με την εντερική κίνηση. Ενδεχομένως ο ασθενής να νιώσει αίσθημα βάρους, πίεσης ή αδυναμίας στη βουβωνική περιοχή. Τα συμπτώματα επίσης μπορεί να σχετίζονται με γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα και ουρολογικές διαταραχές.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της βουβωνοκήλης;
Η διάγνωση είναι εφικτή ύστερα από μία φυσική εξέταση από το γιατρό σας. Είναι πιθανό να ζητήσει από τον ασθενή να βήξει ή σταθεί όρθιος. Επίσης το υπερηχογράφημα της βουβωνικής χώρας -με αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση- είναι μία σημαντική διαγνωστική εξέταση.
Θεραπεία της βουβωνοκήλης
Η βουβωνοκήλη, πρέπει να χειρουργείται γιατί προκαλεί πόνο, δυσφορία, αίσθημα βάρους στην βουβωνική περιοχή αλλά κυρίως γιατί αν αφεθεί, μπορεί να περισφιχθεί, δηλαδή το προπίπτων σπλάγχνο να στραγγαλισθεί μέσα στην κήλη με δυνητικά άσχημα αποτελέσματα ακόμη και για την ζωή του ασθενούς.
Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γίνεται μέσω εγχειρητικής επέμβασης:
-Κλασικές-ανοικτές επεμβάσεις:
Shouldice και Lichtenstein. Η τελευταία είναι πιο συνήθης αν και το αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη τραύματος-ουλής, και επακόλουθος μετεγχειρητικός πόνος.
-Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις:
Στην τεχνική TAPP (Transabdominal pre-peritoneal Repair- Ενδοπεριτοναϊκή Αποκατάσταση Κήλης με Πλέγμα) δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στην περιτοναϊκή κοιλότητα σε αντίθεση με την τεχνική TEP (Total extraPeritoneal Repair- Ολικά Εξωπεριτοναϊκή Αποκατάσταση) που είναι η συνηθέστερη εκ των δύο. Η μέθοδος TEP είναι η πιο καταξιωμένη μέθοδος καθώς επιτελείται στον προπεριτοναϊκό χώρο αποφεύγοντας την επαφή του πλέγματος με σπλάχνα. Παραλλήλως αντιμετωπίζει επιτυχώς την άμφω βουβωνοκήλη και τη μηροκήλη. Είναι ιδανική για περιπτώσεις υποτροπής χειρουργημένης βουβωνοκήλης.
-Πλαστική μικροεπεμβατικής τεχνική αποκατάστασης με διπλό πλέγμα PHS:
Η πλήρως ανώδυνη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα έχει πολλά πλεονεκτήματα: ότι δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη όπως επίσης και η ταχύτατη ανάκαμψη του ασθενούς, το χαμηλό κόστος, η θεραπεία του ασθενούς σε μόνο μία μέρα και το χαμηλό κόστος της επέμβασης.
Σήμερα με την χρήση μοντέρνων πλεγμάτων, υψηλής τεχνολογίας, η χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης (no tense technique), είναι γρήγορη, ασφαλής, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο, άμεση επάνοδο στις καθημερινές ασχολίες και πολύ μικρό ποσοστό υποτροπών
Επιπλοκές από την επέμβαση βουβωνοκήλης
Η πιθανότητα πρόκυψης επιπλοκών είναι πολύ μικρή. Οι επιπλοκές από την κλασική επέμβαση είναι πιο πιθανές και οφείλονται κατά κύριο λόγο στο τραύμα από τον τραυματισμό ή τη διατομή υποδερμάτιων νεύρων. Οι επιπλοκές από την λαπαροσκοπική μέθοδο εξαρτώνται από την εμπειρία του χειρουργού και εντοπίζονται στη νευραλγία των νεύρων της περιοχής.
Δείτε επίσης