Τηλ: 2114094912 |
Κιν: 6977807880  |
Email: 

Λαπαροσκοπική χειρουργική παχέος εντέρου (κολεκτομές).

λαπαροσκοπική κολεκτομή

Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή αποτελεί την ασφαλή και αναίμακτη μέθοδο αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου χωρίς να χρειαστεί η διενέργεια μεγάλης τομής. Αποτελεί την επέμβαση εκλογής για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η επαναστατική χειρουργική μέθοδος της λαπαροσκόπησης πλέον εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και σε επεμβάσεις κολεκτομής, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης και τον μετεγχειρητικό πόνο. Πλέον η αφαίρεση τμημάτων του παχέος εντέρου (κολεκτομή) γίνεται με μικρότερες χειρουργικές τομές και εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ταχύτερα στις δραστηριότητες του και στην κατανάλωση στερεών τροφών.

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή αποτελεί μια καταξιωμένη μέθοδο σε όλο τον κόσμο λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που φέρει σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο. Η διενέργεια μικρών τομών αντί μίας μεγάλης προσφέρει μία πιο ελαφριά μετεγχειρητική πορεία για τον ασθενή με άμεση κινητοποίηση και επιστροφή του στην καθημερινότητα.

Η μέθοδος αυτή συνίσταται στις εξής περιπτώσεις:

 • καλοήθη ή κακοήθη όγκου του παχέος εντέρου
 • εκκολπωματική νόσου
 • πολύποδων
 • σε επιλεγμένες περιπτώσεις αιμορραγικών ή ισχαιμικών κολίτιδων
 • νόσο του Crohn
 • πρόπτωση ορθού

Η Λαπαροσκοπηση Στις Επεμβάσεις Στον Γαστρικό Σωλήνα

Η επέκταση της χρήσης της λαπαροσκόπησης για επεμβάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα, επιβεβαιώνει μια νέα άποψη της χειρουργικής, την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (minimal invasive surgery).

Η χρήση των τεχνικών αυτών στο παχύ έντερο, δεν εξελίχθηκε τόσο γρήγορα, όσο εξελίχθηκε στις νόσους των χοληφόρων. Σ’ αυτό συντέλεσαν οι τεχνικές δυσκολίες και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης που απαιτείται για την εκτέλεση τέτοιων επεμβάσεων (μεγάλη καμπύλη εκμάθησης), ο φόβος για την διασπορά καρκινικών κυττάρων που αποπίπτουν από τους όγκους του παχέος εντέρου και το μεγάλο μέγεθος του παχέος εντέρου, το οποίο δημιουργεί την ανάγκη μιας μεγάλης τομής για την έξοδο του παρασκευάσματος από την κοιλιά.

laparoskopiki kolektomi

Η συνέχεια του εντέρου, μπορεί ν’ αποκατασταθεί με μια ενδοσωματική αναστόμωση κατά την οποία εισέρχονται συρραπτικά μηχανήματα μέσα από τις οπές λαπαροσκόπησης ή μέσω του πρωκτού ή μέσω μιας εξωσωματικής αναστόμωσης. Με την συνδυασμένη χρήση λαπαροσκόπησης και κολονοσκόπησης, η βλάβη πρώτα αναγνωρίζεται και σημειώνεται και κατόπιν αντιμετωπίζεται.

laparoskopiki kolektomi2

Πλεονεκτήματα Της Λαπαροσκοπικής Κολεκτομής

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στις επεμβάσεις του παχέος εντέρου. Η εμπειρία και η εξειδίκευση του γενικού χειρουργού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχή πραγματοποίησή της.

Τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο είναι τα εξής:

 1. άμεση κινητοποίηση του ασθενούς την επόμενη κιόλας ημέρα
 2. μικρότερος χρόνος ανάρρωσης
 3. μικρότερος κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών
 4. ταχύτερη επιστροφή στην εργασία
 5. μικρότερο τραύμα
 6. μικρότερη απώλεια αίματος
 7. ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 8. μικρότερη ενδονοσοκομειακή νοσηλεία
 9. σύντομη επιστροφή σε κανονικό διαιτολόγιο
 10. σύντομη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 11. τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα
 12. ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ‘Η ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Επιπλοκές Λαπαροσκοπικής Κολεκτομής

Κάθε επέμβαση εγκυμονεί τον κίνδυνο επιπλοκών. Το ίδιο ισχύει και για τη λαπαροσκοπική κολεκτομή. Το ποσοστό επιπλοκών δεν είναι μεγάλο, όμως επηρεάζεται από την υγεία του ασθενούς και τον τύπο της κολεκτομής που πρόκειται να χειρουργηθεί.

Οι επιπλοκές είναι ίδιες με αυτές της ανοικτής κολεκτομής αλλά με μειωμένη συχνότητα. Ειδικότερα:

 • Μόλυνση
 • Ρήξη αναστομώσεων
 • Δημιουργία συριγγίων
 • Σεξουαλικές διαταραχές/διαταραχές στύσης
 • Μετεγχειρητική αιμορραγία, εμφάνιση φλεγμονής και πυρετού
 • Τραυματισμός γειτονικών οργάνων (ουρητήρες, λεπτό έντερο, ουροδόχος κύστη)
 • Θρόμβωση κάτω άκρων
 • Πνευμονική εμβολή

Πώς πραγματοποιείται η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Στην κοιλιά του ασθενούς γίνονται 4-5 τομές λίγων εκατοστών μέσω των οποίων εισέρχεται η κάμερα  (λαπαροσκόπιο) υψηλής ευκρίνειας και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία ώστε να καθοδηγηθεί ο χειρουργός στη σωστή διενέργεια της επέμβασης και την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος.

 

Τι πρέπει να περιμένετε μετά τη λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Μετά την επέμβαση της λαπαροσκοπικής κολεκτομής ο ασθενής έχει καλή αναπνευστική λειτουργία και ταχεία ανάκτηση της λειτουργίας του εντέρου, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σας. Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στο σώμα σας ώστε να αναρρώσει. Η κινητοποίηση μετά την επέμβαση συνίσταται ώστε να μειωθεί ο πόνος στους μυς. Η επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες πραγματοποιείται σε διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων.

Σε περίπτωση που νιώθετε έντονο πόνο ο οποίος δεν ανακουφίζετε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον χειρουργό σας.

Ο μετεγχειρητικός επανέλεγχός σας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες από την επέμβαση.

 

Τι προετοιμασία απαιτείται για τη λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Πριν την διενέργεια της λαπαροσκοπικής κολεκτομής απαιτούνται δύο εξετάσεις, της κολονοσκόπησης και του βαριούχου υποκλυσμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνίσταται και η αξονική τομογραφία κοιλίας. Επιπροσθέτως, πριν την επέμβαση, θα σας ζητηθούν αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.

laparoskopiki kolektomi3

 

Ο χειρουργός Νικόλαος Κουτσογούλας MD, είναι βασικός εκπαιδευτής στα σεμινάρια λαπαροσκοπικών κολεκτομών ( class seminars) που πραγματοποιούνται σε μορφή ετησίων μεταπτυχιακών σπουδών και διοργανώνονται από την στ’ χειρουργική κλινική του θεραπευτηρίου «υγεία» και υπό την διεύθυνση του κυρίου Κωνσταντίνου Μαυραντώνη MD, PhD, FACS. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, εδώ.

laparoskopiki kolektomi4

Από το 2005 που ο Κωνσταντίνος Μαυραντώνης ανέλαβε τη διεύθυνση της μιας από τις τρεις Χειρουργικές Κλινικές στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, Ορθού και Πρωκτού. Ο ίδιος προσανατολισμός διατηρείται και σήμερα που το τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του ως 6ηΧειρουργική Κλινική στο Νοσοκομείο Υγεία. Στην κλινική αυτή, ως επιστημονικός συνεργάτης και βασικό εκπαιδευτής εργάζεται ο Χειρουργός Νικόλαος Κουτσογούλας.