Λαπαροσκοπική χειρουργική παχέος εντέρου (κολεκτομές).

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

Η επαναστατική χειρουργική μέθοδος της λαπαροσκόπησης πλέον εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και σε επεμβάσεις κολεκτομής, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης και τον μετεγχειρητικό πόνο. Πλέον η αφαίρεση τμημάτων του παχέος εντέρου (κολεκτομή) γίνεται με μικρότερες χειρουργικές τομές και εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ταχύτερα στις δραστηριότητες του και στην κατανάλωση στερεών τροφών.

Η Λαπαροσκοπηση Στις Επεμβάσεις Στον Γαστρικό Σωλήνα

Η επέκταση της χρήσης της λαπαροσκόπησης για επεμβάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα, επιβεβαιώνει μια νέα άποψη της χειρουργικής, την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (minimal invasive surgery).

Η χρήση των τεχνικών αυτών στο παχύ έντερο, δεν εξελίχθηκε τόσο γρήγορα, όσο εξελίχθηκε στις νόσους των χοληφόρων. Σ’ αυτό συντέλεσαν οι τεχνικές δυσκολίες και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης που απαιτείται για την εκτέλεση τέτοιων επεμβάσεων (μεγάλη καμπύλη εκμάθησης), ο φόβος για την διασπορά καρκινικών κυττάρων που αποπίπτουν από τους όγκους του παχέος εντέρου και το μεγάλο μέγεθος του παχέος εντέρου, το οποίο δημιουργεί την ανάγκη μιας μεγάλης τομής για την έξοδο του παρασκευάσματος από την κοιλιά.

laparoskopiki kolektomi

Η συνέχεια του εντέρου, μπορεί ν’ αποκατασταθεί με μια ενδοσωματική αναστόμωση κατά την οποία εισέρχονται συρραπτικά μηχανήματα μέσα από τις οπές λαπαροσκόπησης ή μέσω του πρωκτού ή μέσω μιας εξωσωματικής αναστόμωσης. Με την συνδυασμένη χρήση λαπαροσκόπησης και κολονοσκόπησης, η βλάβη πρώτα αναγνωρίζεται και σημειώνεται και κατόπιν αντιμετωπίζεται.

laparoskopiki kolektomi2

Πλεονεκτήματα Της Λαπαροσκοπικής Κολεκτομής

 1. Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 2. Μικρότερη ενδονοσοκομειακή νοσηλεία
 3. Σύντομη επιστροφή σε κανονικό διαιτολόγιο
 4. Σύντομη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 5. Τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα
 6. ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ‘Η ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Επιπλοκές Λαπαροσκοπικής Κολεκτομής

Οι επιπλοκές είναι ίδιες με αυτές της ανοικτής κολεκτομής αλλά με μειωμένη συχνότητα. Ειδικότερα:

 • Μετεγχειρητική αιμορραγία, εμφάνιση φλεγμονής και πυρετού
 • Διαφυγή από την αναστόμωση
 • Τραυματισμός γειτονικών οργάνων (ουρητήρες, λεπτό έντερο, ουροδόχος κύστη)
 • Θρόμβωση κάτω άκρων
 • Πνευμονική εμβολή

 

laparoskopiki kolektomi3

Ο χειρουργός Νικόλαος Κουτσογούλας MD, είναι βασικός εκπαιδευτής στα σεμινάρια λαπαροσκοπικών κολεκτομών ( class seminars) που πραγματοποιούνται σε μορφή ετησίων μεταπτυχιακών σπουδών και διοργανώνονται από την στ’ χειρουργική κλινική του θεραπευτηρίου «υγεία» και υπό την διεύθυνση του κυρίου Κωνσταντίνου Μαυραντώνη MD, PhD, FACS. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, εδώ.

laparoskopiki kolektomi4

Από το 2005 που ο Κωνσταντίνος Μαυραντώνης ανέλαβε τη διεύθυνση της μιας από τις τρεις Χειρουργικές Κλινικές στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, Ορθού και Πρωκτού. Ο ίδιος προσανατολισμός διατηρείται και σήμερα που το τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του ως 6ηΧειρουργική Κλινική στο Νοσοκομείο Υγεία. Στην κλινική αυτή, ως επιστημονικός συνεργάτης και βασικό εκπαιδευτής εργάζεται ο Χειρουργός Νικόλαος Κουτσογούλας.