Παθήσεις Μαστού

al15173_us97_20150113125713_fotolia_20975267_xl646

Ο μαστός εκτός από σύμβολο της θυληκότητας είναι και ένα πολύπλοκο όργανο στο οποίο εμφανίζονται πολλές και ποικίλες ασθένειες, από καλοήθεις όγκους και φλεγμονές μέχρι καρκίνο.

Η έγκυρη διάγνωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας του μαστού. Σήμερα κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία, καθώς και υπερηχογράφημα, κάθε χρόνο μετά τα σαράντα της έτη, να αυτοεξετάζεται μια φορά το μήνα και να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μια φορά το χρόνο.

images (1)download
Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού είναι πολύ συχνές και αποτελούν τον κανόνα. Μπορεί μια γυναίκα να εμφανίσει κύστη, λίπωμα, ινοαδένωμα, αποτιτανώσεις, επειδή όμως, πάντα, ενέχει ο κίνδυνος της εμφάνισης καρκίνου στο γυναικείο μαστό, οι προληπτικές εξετάσεις, αλλά και η ριζική αντιμετώπιση, οποιασδήποτε αλλοίωσης είναι μονόδρομος για κάθε γυναίκα.

Untitled-152(1)

Σήμερα, η Ιατρική Επιστήμη έχει στη “φαρέτρα” της, πολλαπλές διαγνωστικές και πρακτικές επιλογές, που απαιτούν τη συνεργασία ομάδας ειδικών, για την ορθολογική αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού.

images

Η χειρουργική συμβολή στην αντιμετώπιση, πάντα σε συνεργασία με ομάδα άλλων ειδικοτήτων, λειτουργεί είτε επιβοηθητικά στη λήψη βιοψιών, είτε θεραπευτικά, με την εκτέλεση μερικών ή ολικών μαστεκτομών και λεμφαδενικού καθαρισμού.